Parrot breeders community
Leden-zone Bookmark and Share   english   dutch  
Pyrrhura Molinae molinae
Artikel ID: 889   |  Aantal keer bekeken: 656851 keer
Terug naar de hoofdpagina
Artikel score:

Pyrrhura Molinae molinae

Pyrrhura Molinae molinae

Wetenschapelijke naam: Pyrrhura molinae molinae

Nederlands: Groenwangparkiet
Engels: Green-cheeked conure
Tsjechisch: papoušek zelenolící
Duits: Molinasittich- Grünwangensittich
Deens: Grønkindet Conure
Spaans: Cotorra de Molina
Fins: siniposkiaratti
Frans: Conure de Molina
Italiaans: Conuro guanceverdi
Japans: hinomaruurokoinko
Noors: Grønnkinnparakitt
Pools: rudosterka zielonolica
Portugees: Tiriba-de-cara-suja
Slovaaks: klinochvost zelenolíci
Zweeds: Grönkindad parakit

ONDERSOORTEN VAN DE PYRRHURA MOLINAE

Pyrrhura molinae hypoxantha-Mato Grosso groenwangparkiet
Pyrrhura molinae australis-Argentijnse groenwangparkiet
Pyrrhura molinae phoenicura-Schlegel's groenwangparkiet
Pyrrhura molinae restricta-Palmarito groenwangparkiet
Pyrrhura molinae flavoptera-Geelvleugel groenwangparkiet

De belangrijkste verschillen tussen de ondersoorten hieronder in een overzicht.

molinae: 26cm "nominaatvorm" heeft een geheel rode bovenstaart.

Leeft in de hooglanden van Oost-Bolivia

phoenicura: 24cm heeft een in 2 kleuren gedeelde groenrode bovenstaart.

Leeft in West- en Centraal Mato Grosso, Brazilie en het noordoosten van Bolivia.

restricta: 24cm verschillende delen van het lichaam zijn sterk blauw bewaasd.

Leeft in de omgeving van Palmarito, Chiquitos in Bolivia.

hypoxantha: 26cm "voorheen sordida" is een blekere en in de tekening meer onduidelijke versie van de nominaatvorm.

australis: 26cm is een meer donkere versie van de nominaatvorm.

Leeft in Zuid-Bolivia in de provincie Tarija en de Argentijnse provincies Salta, Jujuy en Tucuman.

flavoptera: 26cm verschilt enkel door de voornamelijk gele vleugelrand.

Leeft in Noordwest-Bolivia.

Uiterlijk voorkomen:

Kop en masker:
Voorhoofd en schedel donker grijsbruin, overgaand in bruingroen.
Wangen zijn groen oorstreek is grijsbruin.
Rond het oog is een onbevederde witte ring.
Vleugels:
Vleugeldekveren zijn groen.
Vleugelbocht en vleugelzoom is groen.
Grote buitenste vleugelpennen zijn blauw.
Ondervleugel groen met blauwe waas.
Lichaam:
Hals uiteenlopend van bruin tot grijsgroen, met een lichte witte tot bleekgele omzoming.
Nek bleekbruin, met mogelijk een paar blauwe veertjes.
Borst bleekbruin tot groen, met een lichte bruingele omzoming.
Buik groen, plaatselijk roodbruin.
Midden-onderbuik roodbruin.
Mantel, rug, flanken en stuit ook groen.
Staart:
Bovenstaartdekveren zijn donker rood, aan de basis zijn ze groen, aan het eind iets blauw.
Onderstaart roodbruin.
Ogen: Bruin
Poten: Donkergrijs, nagels grijszwart
Snavel: Grijszwart
Formaat: 26 cm
Ringmaat:5.5mm
Gewicht: 70-90 gram
Geslachtsonderscheid : Geen, enkel via DNA of Endoscopie

Herkomst en leefwijze

De Pyrrhura molinae bewoont de hooglanden van Oost-Bolivia.
De Pyrrhura molinae heeft zijn verspreidingsgebied Zuid Bolivia
in de provincie Tarija en in de Argentijnse provincies Salta, Jujuy en Tucuman.
De Pyrrhura molinae hypoxantha komt voor van het Noordoosten van
Bolivia tot West Centraal Mato-Grosso in Brazilië.
De Pyrrhura molinae restricta komt voor in de omgeving van Palmarito, Chiquitos in Bolivia.

Bijzonderheden :

Buiten de broedtijd leven ze in groepjes van zo’n 10 à 20 vogels, soms in zwermen.
Tijdens het vliegen vallen ze op door hun geschreeuw.
Als ze zich in de bomen ophouden zijn ze nauwelijks te herkennen.
In het wild bestaat hun voeding overwegend uit allerhande (boom)vruchten,
bloesem, droge zaden, noten en bessen.
In hun natuurlijke leefomgeving beginnen ze zo rond februari te broeden.
Broeden doen ze in holten van bomen
Gemiddeld legt de pop 3 tot 6 eieren.

Mutaties : Turquoise, Cinnamon, Opaline, Cinnamon-opaline, Misty, Dilute, Dilute cinnamon-opaline

Zie ook mijn website: http://www.everyoneweb.com/pyrrhuramolinea/

Informatie auteur
Naam D'hooge Pieter
Telefoon (055) 427622
Locatie 9660, Brakel
Oost-Vlaanderen
Belgium


De auteur , D'hooge Pieter , is verantwoordelijk voor de inhoud van deze advertentie.

Vul alle velden correct in

















Uw mail is met succes verzonden

Copyright ©2012 AvesCenter.com. All Rights Reserved. Designated trademarks and brands are the property of their respective owners.
Use of this Web site constitutes acceptance of the AvesCenter MSG_BTN_TERMS and MSG_BTN_PRIVACY